Csúcspontjára ért a paprika.  Most tegyünk el télire belőle pirosarany formában házilag. A Nap tüze télire jól jön, annál is inkább mert a kápia paprika C vitamin tartalma magas.
 
Hozzávalók:
          2 kg Pritamin paprika 
          2 kg. Kápia paprika
          1 csípős paprikát ízlés szerint /ha csípőset is szeretnél, akkor többet./
          1 db.nagy zellergumó
          ½ liter paradicsomlé (sűrű)  (legjobb a sajátkészítésű)         
          1 dl. Cukor, 1 dl. Só, - 1 evőkanál, 1dl, jó minőségű fehérbor.         
         
Ízesítéshez:
1 db. közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd  fokhagyma, 1db. közepes petrezselyemgyökér, 1 db. közepes sárgarépa, Mind ezt megtisztítás után húsdarálón apróra ledaráljuk, 1-2 kanál olajon megdinszteljük.   
 
Pirosarany elkészítése:
1, A megmosott és kicsumázott paprikákat  húsdarálón ledaráljuk.
2, A zellergumót ledaráljuk, majd kevés vízben kb. 30 percig pároljuk.
3, A ledarált paprikát és a párolt zellert egy edénybe feltesszük főzni.
    Folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a többi ízesítőket / paradicsomlé, bor, cukor, só, és az elkészített párolt 
    ízesítőnket.
4, Folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük, /vízbuborék mentesre!!/
 
   Közben az üvegeket előkészítjük:
   1, Kimosott üvegeket ecettel kiöblítjük, szájával lefelé a sütő rácsára helyezzük és száradásig  hevítjük.
   2, Forró üvegekbe kanalazzuk a kész pirosaranyat, lezárjuk celofánnal  és zárókupakjával.
   3, Száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
 
   Használhatjuk ételek ízesítésére, szendvicsek, pástétomok, díszítésére, ízesítésére egyaránt
 
Eláll a következő szezonig. A felbontott üveget viszont hűtőben tároljuk, s rövid időn belül használjuk fel a maradékot.
    Köszönjük kedves ismerősünknek eme finomság receptjét. Örömünkre szolgál, hogy megoszthatjuk másokkal is. 

 

 PIROSARANY AHOGYAN MI SZERETJÜK

    

 

vissza a címoldalra





nagyboldogasszony.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu